clovelly house I  sydney

 as featured in "Green Magazine' Issue 49_May 2016

as featured in "Green Magazine' Issue 49_May 2016

Clovelly 01
Clovelly 02
 entry - courtyard / lightwell infront and behind

entry - courtyard / lightwell infront and behind

 kitchen - looking through to oversized terrace

kitchen - looking through to oversized terrace

 texture - bagged brickwork, spotted gum joinery & windows, exposed painted beams

texture - bagged brickwork, spotted gum joinery & windows, exposed painted beams

 clever storage tucked in under the upper level staircase

clever storage tucked in under the upper level staircase

 hidden staircase to master retreat

hidden staircase to master retreat

 master retreat - mansard level, internally wrapped in plywood

master retreat - mansard level, internally wrapped in plywood

 master ensuite - up in the sky with incredible views of Gordon's Bay

master ensuite - up in the sky with incredible views of Gordon's Bay

 private terrace off master retreat

private terrace off master retreat


Photography  -  Kata Bayer + Brigid Arnott

 

Urban Beach House

The house is situated less than 50m from a tucked away Sydney beach.

Sydney's urban fabric extends right to the beach. The architecture needed to reflect this: it had to be a beach house, with a sense of place and belonging next to the coast. The brief was a relaxed beach house, with materials that weathered and could take the punishment of living near the coast. Sand is a constant companion. The clients didn’t want a precious house.

They wanted to 'live' outside: so an oversized elevated deck maximising their view of the ocean whilst maintaining their privacy was imperative. The deck was designed to act as an outdoor room with flanked sides and a skeletal sense of enclosure. The idea of enclosure also provides wind protection, as the ocean climate has many personalities.

The house is reverse brick veneer, a construction method we deploy often as it gives the building a internal thermal mass, levelling fluctuations in ambient temperature – making it more comfortable all year round. The aesthetic upside of this it you can use beautiful lightweight timber cladding on the outside and have lovely textured bagged brickwork on the inside. It provides a richly textured interior space.

Lots of things still to grow: The house is designed to have planting built in, balustrades with integral continuous planters, entry fencing is frame for growing plants, additional elevated planters & roof gardens. The idea is the house will soften as these elements flourish.

Architect _ Farnan Findlay Architects
Engineer _ Partridge Engineers, Whipps-Wood Consulting
Builder _ Join Constructions

basement floor plan
Ground Floor plan
first floor plan
attic floor plan
section.jpg